COOP KUNGSHOLMEN RUNT, 4 MAJ 2024
COOP ESKILSTUNA RUNT, 21 SEP 2024
COOP LINKÖPING RUNT, 22 SEP 2024
ANMÄLAN
LÖRDAG
4
MAJ






























Louise snabbast genom tiderna

2012-05-07 - Tävlingsdistansen och -banan har ändrats fram och tillbaka genom åren på Kungsholmen. Men sedan Annika Ericsson vann 1989 på 34:53 har det alltid funnits ett millopp, men ingen som har klått hennes tid, förrän nu. Louise Wiker tog nämligen sin fjärde seger, elva år efter den första, och det två sekunder snabbare än det gamla banrekordet!

Louise första seger kom alltså redan 2001, i det första loppet i Studenternas regi. Då var hon en lovande 22-årig fotbollsspelare från Hällefors, som behövde drygt 41 minuter på sig att springa den ganska knöggliga och dryga milen på en hel del grusstigar runt Kungsholmen.

Två år senare var hon nere på 38 minuter. Det skulle dröja tre år till innan hon kom tillbaks som segrare, nu i Hässelbys färger.

När Louise i sista stund valde bort att tävla på 10 000 meter i Italien, för att i stället testa milformen på Stockholms gator och för första gången på sex år på Kungsholmen Runt var det som etabelarad elitlöpare, flera klasser bättre än förut. Ifjol vann hon sitt första svenska mästerskap, över 10 000 meter. Hon debuterade också i landslaget på samma distans. Banrekordet på KR ledde till en ny landslagsuttagning, att återigen få springa 10 000 meter, på Nordic Challenge. Det var på den tävlingen ifjol som Louise begick landslagspremiär och efteråt kunde titulera sig som nr 2 i Norden.

På Kungsholmen hade hon länge sällskap av tränaren Rubin McRae, som fick vika ner sig och ropa till den gamle storlöparen Alfred Shemweta (vinnare 1993-1995) att han skulle försöka matcha Louise framfart. Den tidigare Stockholm Marathon-vinnaren Anna Rahm kom i mål en drygt minut efer Louise, men tre sekunder före starkt spurtande klubbkamraten i Rånäs Ulrika (fd Johansson) Flodin, VM-löpare i hinder, som ifjol tittade på med sitt första barn i magen.

Resultat 10km kvinnor.


Rånäs 4-2-3: Johanna Kahlroth-Anna Rahm-Ulrika Flodin.
Bilder: Jonas Lund